Futurs (im)possibles: caminant juntes per una Transició Ecosocial

El futur està en disputa; el mirem, i no tenim molt clar què hi veiem. Tres certeses absolutes sobresurten: el Canvi Climàtic, la crisi de biodiversitat i l’esgotament dels combusibles fòssils. El futur, per tant, té un gran ancoratge: el realisme ecològic. Hem de transitar, de manera ineludible, un decreixement en el consum d’energia i materials, i ho hem de fer escalfant el menys que poguem el planeta (per mantenir-lo habitable). I aquí és on ens trobem amb la incertesa, amb el llenç en blanc (o en negre, depèn del teu nivell d’angoixa): com serà aquest trànsit?

I aquí és on entren l’ètica i l’empatia (i, per tant, l’anticapitalisme): com fem aquest trànsit minimitzant el patiment i el dolor sobre les persones i la resta d’éssers vius? Com diu la Yayo Herrero: “jo tinc claríssim que, si algun dia, l’espècie humana, desgraciadament, desapareixés, la vida al planeta continuaria… el que m’angoixa i m’urgeix a actuar és la quantitat de dolor que pot generar a les generacions actuals (…) els nostres nens i nenes, i també les altres especies amb les que tinc empatia…”[1].

Un moment de cruïlla civilitzatòria, doncs, amb diferents escenaris davant. Quatre escenaris possibles, segons la Conchi Piñeiro i el Kois Fernández [2].

Escenaris en els que la societat civil mobilitzada i les alternatives econòmiques que hem estat cultivant des dels marges, som la clau per un futur sense por ni desesperació. Avui, més que mai, punks de l’esperança; subvertint el propi punk, i dient que sí que hi ha futurs: futurs impossibles.

És per això que, des de la XES, juntament amb Coòpolis i l’Observatori del Deute en la Globalització, hem impulsant un projecte per a caminar, des de l’ESS, cap a una transició ecològica amb democràcia econòmica i justícia social. La base del projecte són les Propostes per la Democratització Econòmica i la Transició Ecosocial.

La via per donar-les a conèixer i incidir sobre el conjunt de l’ESS i els diferents actors institucionals i econòmics que la orbiten, tindrà dos grans carrils: d’una banda, la campanya d’incidència, des d’on anar abordant els temes clau de la transició, compartint propostes i debats amb els moviments socials implicats en cada lluita. De l’altra, per preparar els pobles i ciutats per aquest futur incert, la organització de tallers participatius per a la construcció d’escenaris de futur, en base a la metodologia que la Conchi Piñeiro, de la cooperativa Altekio, ha «traslladat» a 25 facilitadores de diferents organitzacions de l’ESS d’arreu del territori. Els dos processos, confluiran en el Fòrum de Transicions Ecosocials, que organitzarem a Barcelona, els dies 24 i 25 de febrer de 2023.

Si voleu conèixer millor aquest projecte i les diferents activitats planificades, us convidem a venir a la presentació que farem en el marc de la FESC, el dissabte 22, a les 11:30.
 
 


[1] https://www.climatica.lamarea.com/debates-climaticos-yayo-hector/
[2] Fernández Casadevante, J.L., Piñeiro, C (2022): Disputar el mañana. Escenarios de futuro, resiliencia y narrativas ecosociales. En estat de publicació. Es pot veure un resum aquí: https://youtu.be/rEJ5oCJ8ICY