El Fòrum per la Transició Ecosocial agafa embranzida a la FESC!

Per fer front a la crisi ecològica i l’amenaça de col·lapse del sistema, és necessari, ara més que mai, aglutinar forces, lluites i esperances, per empènyer una transició ecològica justa. Per això, des de la XES, Coòpolis i l’ODG hem promogut la campanya futurs impossibles i, al seu centre, la construcció d’un espai de trobada que pugui esdevenir un punt d’inflexió d’un procés de construcció i articulació política i popular per afavorir el canvi de rumb necessari: el fòrum per la transició ecosocial.

El fòrum: febrer del 2023

El fòrum vol ser una gran trobada de confluència de lluites, d’entitats de l’economia social i solidària i moviments diversos que treballen per la transició ecosocial a Catalunya. Un espai per avançar en l’estratègia i en l’articulació entre projectes i moviments des de una mirada amplia i integral i per enviar un missatge polític d’unitat i força. Vol ser també una trobada per celebrar i donar visibilitat a l’altre transició ecològica que ja s’està construint. Reserveu-vos la data: es celebrarà els dies 24 i 25 de febrer a Barcelona. Si no voleu esperar a llavors per participar, podeu escriure’ns a ecologia@xes.cat i us explicarem els diferents espais de participació existents. Perquè, de fet, el procés previ al fòrum –fonamentat en la idea de sumar diversitat de veus i mirades– és gairebé tan important com el que passarà els dies 24 i 25.

Així, per una banda, estem organitzant trobades obertes per contrastar i acollir idees i propostes. Ja en portem dues: la primera ja ser virtual, el mes de juliol, i la segona, presencial, a la FESC. En aquesta darrera, van participar unes 40 persones procedents d’una bona diversitat de moviments socials, amb qui vam estar treballant dues hores per millorar l’orientació estratègica del fòrum. Així, per exemple, es va reforçar la idea de treballar per sumar i mobilitzar agents d’arreu del del territori, més enllà de Barcelona i àrea metropolitana, i a moviments més “perifèrics” al nucli de moviments que estan més connectats en la lluita ecologista, com poden ser mon sindical, lluita per l’habitatge, entre altres. La campanya futurs impossibles, de fet, està pensada per fer aquesta feina prèvia, donant visibilitat i enllaçant lluites al voltant de la campanya.

A part d’aquestes trobades, el treball continu es farà des de grups de treball vinculats a desenvolupar  aspectes concrets del fòrum; ara mateix tenim aquests previstos: continguts, logística, comunicació, manifest, aliances i accions. En breu farem les primeres convocatòries, així que us animem a participar: tot –o gairebé tot– està per fer!

12N: xerrada de Carlos Taibo a Can Batlló i Cimera de moviments socials

Destacar també que, en aquest procés d’acumulació de forces fins al fòrum, és important anar enllaçant les diferents fites del camí. Per això, us convoquem a una propera cita important: la xerrada de Carlos Taibo, organitzada per l’ODG, el 12 de novembre a les 10:30  a Can Batlló (us podeu inscriure aquí), on també presentarem la campanya i el fòrum i, a partir de les 12:30 anirem cap a un lloc proper i emblemàtic per fer una ocupació, per debatre sobre les estratègies per una agenda ecosocial i generar impacte mediàtic amb motiu de la celebració de la cimera COP27. Si voleu afegir-vos a aquesta acció, podeu escriure a xarxaclimatica@riseup.net. Us hi esperem!