Presentem el manifest per una transició ecològica justa i democràtica

Presentem el Manifest per una Transició Ecosocial Justa i Democràtica, un manifest impulsat, entre d’altres, per la Xarxa d’Economia Solidària, Coòpolis, l’Observatori del Deute en la Globalització, la Xarxa per la Justícia Climàtica, i les plataformes Stop JJOO, Zeroport i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. Davant d’un sistema d’extracció massiva que posa comunitats i territoris al servei dels mercats globals, aquest manifest reclama un nou model cultural basat en la cooperació, la justícia social, la corresponsabilitat  i la inclusió de diferents perspectives. Buscant així un model social que respongui a les necessitats bàsiques del conjunt de la població, en equilibri amb els ecosistemes on vivim, tenint en compte els sectors més vulnerables.

Aquest manifest és només el punt de partida en la construcció d’un front comú de moviments, entitats i col·lectius que defineixi i empenyi una transició ecològica amb justícia social i democràcia econòmica, un projecte polític que ens permeti construir un món on valgui la pena viure i que respecti els límits biofísics del planeta.

Aquesta acció s’emmarca dins del Fòrum per la Transició Ecosocial, que durant ha convocat dues jornades a Barcelona amb representants de moviments i actors socials, per treballar un full de ruta de propostes i accions compartit entre tots els moviments i actors socials participants, al voltant de 5 grans estratègies: mobilització, denúncia i resistència; comunicació i relat; construcció d’alternatives econòmiques; reforç del teixit i la governança comunitària; i incidència institucional i sobre els marcs normatius.