Agenda /

20/5

Presentació dels resultats i conclusions del Fòrum de Transició Ecosocial

Presentació en el marc de la Fira Literal dels resultats i procés del Fòrum de Transició Ecosocial celebrat al febrer.

La presentació es farà a les 17:30 h. al recinte de Fabra i Coats de Barcelona, just abans d’una conversa amb l’economista ecològic especialitzat en sostenibilitat Tim Jackson. 

Activitats passades /

16/4

Taller participatiu Baix Montseny, any 2040

A les 12h al Centre Cívic de Santa Maria de Palautordera. Organitzat per l’Associació de Consumidors La Cortera.

 

«El futur està en disputa; el mirem, i no tenim molt clar què hi veiem. Tres certeses absolutes sobresurten: el Canvi Climàtic, la crisi de biodiversitat i l’esgotament dels combusibles fòssils.

 

Hem de transitar, de manera ineludible, un decreixement en el consum d’energia i aquí és on ens trobem amb la incertesa: com podem aconseguir una transició ecològica amb democràcia econòmica i justícia social?»

27/3

Trobada de valoració i continuïtat del Fòrum per la Transició Ecosocial

A les 18h a Coòpolis (carrer de la Constitució, 19, Can Batlló, Barcelona). Reunió plenària oberta per valorar conjuntament el Fòrum celebrat i pensar com donar-li continuïtat a tot el que en va sorgir. 

 

Es garantirà la participació virtual a qui no pugui desplaçar-s’hi. Es demana confirmació d’assistència a través d’un formulari.

25/2

Jornada central del Fòrum per a la Transició Ecosocial a l’edifici històric de la UB

L’espai central del fòrum ens ha de servir per consolidar un front comú de moviments socials per iniciar una ona de mobilitzacions per una transició ecològica justa i democràtica; definir un full de ruta d’accions prioritàries en el curt termini; crear un espai de coordinació/articulació permanent entre moviments; compartir i presentar un mínim programa polític comú (a partir del Pla de Xoc de la Xarxa per la Justícia Climàtica) i generar un espai relacional que afavoreixi l’interrelació entre persones i lluites.

Lloc: Pati de Lletres de la facultat històrica de la Universitat de Barcelona (Pl. Universitat).

24/2

Inici del Fòrum per a la Transició Ecosocial a les Cotxeres de Sants

Durant el matí de 9 a 14 h. tindrà lloc el taller “Quin paper ha de tenir l’economia social i solidària el 2040?” per generar visió compartida de reptes de futur i sobre quin és el paper estratègic de l’ESS davant els diferents escenaris de crisi ecosocial.

 

La tarda i vespre de 18 a 20 h. es dedicarà a fer visible les darreres lluites més rellevants que tenen la crisi ecosocial com a element central, commemorar les lluites i sintonitzar-les amb les emocions de la lluita compartida… i celebrar! També per compartir reflexions estratègiques i aprenentatges d’aquestes lluites i presentar els objectius del fòrum i la feina que es farà dissabte.

21/2

Club de lectura rebelde: “El buen antepasado: Cómo pensar a largo plazo en un mundo cortoplacista”

 

A les 18h de la tarda, en format telemàtic, des de Extinction Rebellion, s’organitza un espai de reflexió al voltant de l’obra de Roman Krznaric. El “pensament gla” que amplia els nostres horitzons temporals, reflexionarem i vivenciarem el concepte de l’ecofilosofia i explorarem algunes de les metodologies utilitzades per descolonitzar el futur i construir les utopies necessàries. Veurem com podem contrarestar les tendències a curt termini i convertir-nos en “rebels del temps” adoptant principis innovadors i posant-los en pràctica a través de l’acció col·lectiva.

16/2

Presentació Futurs imPossibles a Sant Cugat, amb Arnau Montserrat

El dijous 16 de febrer a les 10.30h a la sala d’actes de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC presentarel el projecte Futurs imPossibles i comptarem amb Arnau Montserrat, autor del llibre “Nos sobran las ideas” i membre de Ruralitzem i de la Vall de Can Masdeu, fent una xerrada inspiradora sobre Transició Ecosocial per estudiantat, professorat, PAS, projectes de recerca i cooperatives que conviviuen a l’ETSAV.

Lloc: sala d’actes de lETSAV.

17/2

Presentació Futurs imPossibles i el documental Alter-Nativas a Palma de Mallorca

La Utòpica vol convidar-vos a un esdeveniment molt especial: la preestrena en primícia del documental “ALTER NATIVAS: Construyendo futuros posibles”, que tindrà lloc el divendres 17 de febrer a Casa Planas en Ciutat a partir de les 18.00h, co-dirigit per Juan del Río i Agustín Corominas i produït per la Red de Transición. En el marc d’aquesta esdeveniment es presentarà també el projecte Futurs imPossibles i el camí cap al Fòrum per la Transició Ecosocial, enllaçant el procés iniciat des de la Utòpica a les illes, amb el procés de Futurs imPossibles.

 

Lloc: Casa Planas en Ciutat (Palma de Mallorca).

18/2

Imaginem juntes la transició ecosocial al Vallès Occidental

Durant una jornada de matí de 10h a 14h des d’El Teler Cooperatiu (XES Sabadell) i La Regadora us volem convidar al taller de construcció d’escenaris de futur per aprofundir en els imaginaris, les estratègies i les accions per l’impuls de la transició ecosocial al Vallès, centrades en els eixos d’energia, mobilitat, alimentació i habitatge. En el marc del taller es presentarà també el projecte Futurs imPossibles i el camí cap al Fòrum per la Transició Ecosocial. Cal inscriure’s aquí.

 

Lloc: Ca l’Estruch de Sabadell.

4/2

Taller d’escenaris de futur: la Vegueria Penedès al 2040

En una jornada de matí (amb vermut inclòs!), de 10h a 14h, des de la XES Vegueria Penedès, es celebrarà un taller enfocat a entendre els possibles escenaris de futur que haurà d’abordar aquest territori. El taller consisteix en l’exploració i adaptació, al context territorial del Penedès-Garraf, de quatre possibles escenaris de futur davant la crisi ecosocial: l’Ecofeixisme, el Green New Deal corporatiu, el Green New Deal transformador i el Decreixement. Aquests escenaris es caracteritzen i diferencien entre ells per diferents graus de conflictivitat social, així com per si el rumb de la societat es determina des dels interessos populars o des dels de les elits. Cal inscripció prèvia (escriure a ireneperaire@xes.cat).

 

Lloc: Vilafranca del Penedès (pendent de concretar)

9/2

Taller d’escenaris de futur: l’ESS a Sant Andreu al 2040

Aquest taller, que es celebrarà de 17h a 20h, s’enfocarà en la construcció participativa d’escenaris de futur adreçada a les entitats d’economia social i solidària implicades a la Nau Vila Besòs i al districte de Sant Andreu en general. El taller consisteix en l’exploració i adaptació, al context territorial del barri de Sant Andreu, de quatre possibles escenaris de futur davant la crisi ecosocial: l’Ecofeixisme, el Green New Deal corporatiu, el Green New Deal transformador i el Decreixement. Aquests escenaris es caracteritzen i diferencien entre ells per diferents graus de conflictivitat social, així com per si el rumb de la societat es determina des dels interessos populars o des dels de les elits. Cal inscripció prèvia.

Lloc: Nau Vila Besòs (Barcelona).

13/2

Presentació Futurs imPossibles al Barcelonès Nord

Es presentarà el projecte futurs imPossibles i el camí cap al Fòrum per la Transició Ecosocial; i des de Rebel·lió o Extinció introduiran, des de la visió local, el treball fet a Gramenet sobre escenaris de futur i demandes concretes i materialitzables.

Lloc: Ca la Sisqueta (Santa Coloma de Gramenet). 

14-15/10

Trobada
Trobada de moviments socials “Recuperem el Futur”.

En un context abrasador on s’han fet visibles diverses crisis i davant megainfraestructures que maltracten el territori, ens neguem a resignar-nos, volem RECUPERAR EL FUTUR! Des de la Xarxa per la Justícia Climàtica i entitats amigues, convoquem la segona trobada oberta presencial de formació, estratègia, debat i cultura, amb la convicció que la transició ecosocial no és només cosa d’ecologistes i les lluites pel futur comencen ara.

 

Lloc: l’Ateneu Salvador Catà, a Girona.

Eix temàtic: transversal.

14/10

Jornada
Pensem el nou Observatori de l’Energia

Aquesta sessió vol crear un espai de debat amb diferents actors del sector que treballen per la transició energètica, amb l’objectiu de compartir punts en comú sobre la necessitat d’un Observatori de l’Energia.

 

Lloc: Lleialtat Santsenca, a Barcelona, a partir de les 10:30.

Eix temàtic: crisi i sobirania energètica.

15/10

Xerrada
«Què pot fer l’ESS davant l’amenaça del col·lapse?»

En Jordi Garcia i l’Alba Hierro compartiran taula a Granollers, el dissabte 15 d’octubre, a les 12h, en el marc de la Fira d’Economia Social i Solidària de la ciutat. L’economia social i solidària ha de ser una peça clau per a la construcció d’un model socioeconòmic basat en la democràcia econòmica i l’empoderament col·lectiu. Tant en la seva dimensió socioempresarial i de construcció de mercats socials, com en la seva dimensió sociocomunitària per reforçar les comunitats locals. Cal, però, enfocar la gran capacitat de transformació de les condicions materials de la mateixa, cap a la urgent transició ecosocial.

 

Lloc: Plaça Josep Maluquer i Salvador, Granollers, a les 12h.

Eix temàtic: l’Economia Social i Solidària davant la transició ecosocial.

22/10

Jornada
Futurs impossibles: escenaris de futur per una transició ecosocial.

Es presentaran 4 escenaris de futur per la Transició Ecosocial, així com la campanya cap al Fòrum de Transicions. Aquesta activitat s’emmarca en la FESC, l’esdeveniment anual de trobada i exposició del moviment de l’economia social i solidària. Se celebra anualment l’últim cap de setmana d’octubre al recinte fabril de la Fabra I Coats (Barcelona). Reuneix durant un cap de setmana unes 200 expositores en una mostra d’entitats i projectes d’ESS, un programa de continguts d’un centenar d’activitats i un espai de trobada del moviment.

Lloc: Recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. De 11:30 a 13h.

Eix temàtic: transversal.

22/10

Taula Redona
Canviem els municipis des de l’Economia Social i Solidària: una oportunitat per repensar la mobilitat i l’urbanisme

Taula rodona on s’expliquin diferents propostes de mobilitat sostenible i activa vinculades a la recuperació i transformació de l’espai públic. Aquesta activitat s’emmarca en la FESC, l’esdeveniment anual de trobada i exposició del moviment de l’economia social i solidària. Se celebra anualment l’últim cap de setmana d’octubre al recinte fabril de la Fabra I Coats (Barcelona). Reuneix durant un cap de setmana unes 200 expositores en una mostra d’entitats i projectes d’ESS, un programa de continguts d’un centenar d’activitats i un espai de trobada del moviment.

Lloc: Recinte de la Fabra i Coats, a Barcelona. De 18:30 a 20h.

Eix temàtic: Habitatge, urbanisme i mobilitat

4, 5 i 6/11

Escola de Som Energia: Decreixement per a la transformació energètica

Per entendre com podem afrontar una transició energètica des del pardigma del Decreixement, i veure quin paper poden jugar experiències de l’economia social i solidària com Som Energia, us convidem a participar a l’Escola de Som Energia, que es celebrarà els dies 4, 5 i 6 de novembre a Castelló de la Plana. Aquest serà l’esdeveniment principal de l’eix de crisis i sobirania energètica de la campanya. A l’escola hi participaran les companyes de l’Observatori del Deute en la Globalització i, també, de la cooperativa Altekio,  qui dinamitzarà un taller d’escenaris de futur per la transició energètica.

 

Lloc: Universitat Jaume I, Castelló de la Plana.

Eix temàtic: crisi i sobirania energètica.

4-5/11

Congrés
Congrés d’economies comunitàries a Manresa

Manresa acollirà, els dies 4 i 5 de novembre un Congrés d’Economies Comunitàries, que aplegarà experiències del territori català, així com de l’Estat i de països com Veneçuela, Uruguai, Argentina o França. L’objectiu és pensar col·lectivament com rganitzar-nos millor per a sostenir-nos ara i en la incertesa futura, pensar la nostra resposta davant les crisis que venen i compartir estratègies i aprenentatges des del suport mutu, l’autogestió i la democràcia radical. Des de la campanya futurs impossibles convidem a reflexionar sobre el paper de les xarxes comunitàries davant la crisi ecosocial, en un taller específicament enfocat a aquest repte.

 

Lloc: Centre Cultural els Carlins, Manresa.

Eix temàtic: xarxes de suport mutu i reforç de les comunitats.

5-6/11

Taller
Escenaris de futur a l’escola de formació política de Can Parera

Aquest taller està enfocat específicament a entendre quines han de ser les prioritat estratègiques de diferents espais de formació activista o enfocats a la militància política. La participació no és oberta.

 

Lloc: Masia de Can Parera, Sant Pere de Vilamajor.

Eix temàtic: Escenaris de futur.

12/11

Xerrada de Carlos Taibo i presentació Pla de Xoc per la Transició Ecosocial

Comptarem amb una ponència del Carlos Taibo, en el marc del cicle «Col·lapse on és apocalipsi» organitzat per l’Observatori del Deute en la Globalització. A més, a la mateixa sessió, es compartirà el Pla de Xoc per la Transició Ecosocial elaborat per la Xarxa per la Justícia Climàtica, per iniciar el diàleg per la definició d’un manifest i programa polític per un front popular de lluita per una Transició Ecosocial, amb l’objectiu de presentar-lo al Fòrum per la Transició Ecosocial els 24 i 25 de febrer de 2023.

 

Lloc: pendent.

Eix temàtic: transversal.

17/11

Presentació oficial de les Xarxes Locals d’Economia Solidària de Barcelona

Amb el nom “Els futurs que vindran”, la XES Barcelona proposa un col·loqui entre David Fernández i Alba Hierro: “Què ens podem esperar del futur que vindrà? Cap a on caminem?”. Després d’intentar respondre aquestes preguntes, segurament obrint nous interrogants, es farà un tasteig dels tallers de la campanya Futurs impossibles.


Lloc
: Sala Club Paral·lel 62.

Eix temàtic: transversal.

19/11

Taller
Escenaris de futur a la jornada formativa de la Fundació Sentit Comú

Taller enfocat a generar una visió compartida sobre els 4 escenaris possibles en el marc de la fundació.

 

Lloc: Campus Ciutadella, Universitat Pompeu Fabra. 

Eix temàtic: Escenaris de futur.

23/11

 
Trobada grup de treball de continguts i accions del Fòrum

A les 17h, en format virtual, es trobarà el grup de treball de continguts i accions del Fòrum per la Transició Ecosocial. L’objectiu serà acabar de decidir els eixos de treball i el format/ponents de l’acte públic de divendres, així com les possibles accions a dur a terme durant el fòrum. Es necessita confirmació d’assistència per enviar enllaç a la reunió, i per saber previsió de gent. Podeu escriure a ecologia@xes.cat.

25, 26 i 27/11

 
Fòrum d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Amb el lema “La via cooperativa pel dret a l’habitatge”, serà un espai per conèixer les experiències, mostrar bones pràctiques, abordar reptes de finançament, normatius i d’accés a sòl dels projectes, fer tallers, xerrades, debats i enfortir les xarxes del sector. Aquest esdeveniment es planteja com una referència per millorar l’accessibilitat a l’habitatge per a diferents sectors socials, tant joves com gent gran, intergeneracional o col·lectius específics. Iniciatives per desenvolupar en entorns urbans o periurbans, com per rehabitar a zones rurals.
A més, proposa la recuperació de la vida en comunitat, amb la incorporació de la propietat col·lectiva i la gestió cooperativa de l’hàbitat amb una visió democràtica i participativa, afavorint la millora de la salut, el suport mutu, les cures i l’acompanyament de les situacions de vulnerabilitat i dependència.
Si hi esteu interessades i encara no us heu inscrit, afanyeu-vos perquè queden poques places! A més, si vols posar el teu gra de sorra per fer-ho possible, pots apuntar-t’hi com a voluntària escrivint un correu a habitatge@xes.cat o fer una donació en un sol clic.

 

Lloc: Campus Universitat Pompeu Fabra de la Ciutadella, Barcelona.

Eix temàtic: Habitatge, urbanisme i mobilitat.

26/11

Jornades Ecofeminisme, una aposta per la vida!

Després d’una ponència inaugural de la Blanca Bayas (ODG) sobre l’aposta ecofeminista, la Mariona Zamora i la Laura Pourtier, de la cooperativa l’Esberla presentaran conclusions de la diagnosi de l’ESS a la comarca del Maresme realitzat per CoopMaresme. Aquest any, la diagnosi es centra en 3 temàtiques: el dret col·lectiu a les cures, la sobirania energètica i les economies comunitàries. Aquesta presentació es farà en diàleg amb 3 iniciatives inspiradores: Alella Poble cuidador, e-Plural i Núria Social. Tot seguit, es farà un tastet a la metodologia de construcció participativa d’escenaris de futur per començar a reflexionar en comunitat sobre la transició ecosocial. Finalment, hi haurà vermut musical amb la cantant Mar Pujol.

 

Lloc: Can Fugarolas (Mataró).

Eix temàtic: Democratització i garantia de les cures.

29/11

Taller
Taller d’escenaris de futur per Pam a Pam i xarxes locals de la XES

El taller consisteix en l’exploració i adaptació, al context català, de quatre possibles escenaris de futur davant la crisi ecosocial: l’Ecofeixisme, el Green New Deal corporatiu, el Green New Deal transformador i el Decreixement. Aquests escenaris es caracteritzen i diferencien entre ells per diferents graus de conflictivitat social, així com per si el rumb de la societat es determina des dels interessos populars o des dels de les elits. Al taller treballarem en 4 grups, un per cada escenari, construint una narrativa, que comença en com és la vida al 2040, i segueix descrivint com hem arribat aquí des del present (identificant fites importants en el camí). El taller és de 18h a 20:30.

 

Lloc: Col·lectiu Ronda, Barcelona (només amb inscripció).

Eix temàtic: Escenaris de futur.

1/12

Justícia social i climàtica des del món local

Com a XES participarem al cicle de Seminaris tècnics sobre accions locals d’adaptació al canvi climàtic, organitzat per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Participarem al cinquè seminari, dedicat a la justícia social i climàtica, on compartirem mesuresper l’adaptació al canvi climàtic i experiències per conèixer àmbits d’actuació a favor de la justícia social i climàtica a escala local.

 

Lloc: Virtual.

Eix temàtic: Justícia social per la transició ecològica.

1/12

Jornada d’ecologia profunda de l’Esberla

Durant una jornada de matí, de 9:30 a 14:30, la Diana Bacanu de la Red de Transición i la Laura Pourtier facilitaran una jornada d’ecologia profunda al Cafè de Mar de Mataró. És una jornada de descoberta del /Treball que Reconnecta/, gratuïta i oberta a totes les cooperatives de treball i entitats.
En aquest taller dialoguem i compartim com ens afecta l’emergència climàtica i ecològica a nivell personal i d’entitat; reconnectem amb la Natura i amb la nostra identitat ecològica; i busquem claredat i inspiració per consolidar la nostra acció transformadora. La idea és crear un espai segur per compartir des de la nostra natura més profunda, tot posant paraules en les emocions que ens travessen.


Lloc
: Cafè de Mar (Mataró).

Eix temàtic: Canvi cultural i de formes de vida.

13/12

20è aniversari d’Opcions i presentació del quadern «Davant del col·lapse

La fita dels 20 anys és una bona oportunitat per reflexionar, mirar enrere, observar el present i prendre consciència de què ens depara en el futur. Per això, durant aquest acte farem un recorregut sobre les diverses etapes que ha viscut el projecte d’Opcions i la revista, per culminar en la presentació del nostre darrer Quadern: Davant del col·lapse.

També aprofitarem per donar el tret de sortida a la nostra exposició titulada “Benvinguts i benvingudes a la fi d’un món, i al naixement d’un altre”, que pretén assenyalar els perills que amenacen el nostre món, però també les oportunitats que ens ofereix aquest moment crucial per a la humanitat: el retrobament amb els límits del planeta. 

Cal inscripció prèvia!

 

Lloc: Lleialtat Santsenca (C/ Olzinelles, 31, Barcelona).

15/12

Trobada plenària del Fòrum per la Transició Ecosocial

En horari de 18h a 20h i format virtual, es faràla tercera trobada plenària del fòrum. Aquesta trobada ha de servir per compartir els eixos de treball definits, el programa del divendres, la campanya de comunicació prevista, el lloc on es celebrarà el fòrum i l’estat de les aliances. Podeu confirmar assistència en el següent formulari.

14-15/1

Taller d’escenaris de futur: la Catalunya Central al 2040

Durant tot el cap de setmana, les entitats i administracions vinculades a la promoció de l’economia social i solidària i a l’Ateneu Cooperatiu Catalunya Central, es submergiran al taller d’escenaris de futur. El taller consisteix en l’exploració i adaptació, al context territorial de la Catalunya Central, de quatre possibles escenaris de futur davant la crisi ecosocial: l’Ecofeixisme, el Green New Deal corporatiu, el Green New Deal transformador i el Decreixement. Aquests escenaris es caracteritzen i diferencien entre ells per diferents graus de conflictivitat social, així com per si el rumb de la societat es determina des dels interessos populars o des dels de les elits. És un taller tancat a les entitats convocades per l’Ateneu Cooperatiu.

Lloc: Mura.

21/1

Jornada Futurs imPOSSIBLES amb taller d’escenaris de futur a Girona

Durant una jornada de matí, de 9:30 a 14h, Rebel·lió o Extinció Girona, la Xarxa per la Justícia Climàtica, la Xarxa d’Economia Solidària i l’Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines, organitzem una jornada prèvia al Fòrum per la Transició Ecosocial del 24 i 25 de febrer. A la jornada es presentarà el projecte Futurs imPOSSIBLES, comptarà amb una xerrada del Carlos Taibo i acabarà amb un taller d’escenaris de futur. La intenció és mobilitzar els moviments socials i teixit de l’ESS de terres gironines per afavorir l’articulació territorial per impulsar una transició ecosocial.

Lloc: Ateneu Salvador Catà (Girona).

23/1

Debat sobre Transició Ecosocial i presentació del fòrum al Guinardó

A les 19h, des de l’espai de debat El Garrofer, al Guinardó, s’organitza una sessió dedicada a la Transició Ecosocial. l’Eva Vilaseca i en David Soler debatran sobre la urgència i les possibilitats d’una transició ecològica justa i democràtica, per generar un diàleg amb les persones assistents i animar a participar al Fòrum per la Transició Ecosocial dels dies 24 i 25 de febrer.

Lloc: Mas Guinardó.

26/1

Taller Escenaris de Futur: sobirania alimentària des dels barris – Barcelona 2040

Taller de construcció d’escenaris de futur centrat en l’alimentació a la Barcelona 2040, per aprofundir en els imaginaris, les estratègies i les accions per l’impuls de la la sobirania alimentària a la ciutat. Procurarem donar resposta a la pregunta: Com impulsar la Sobirania Alimentària des dels barris davant els futurs que vindran? Ho farem treballant entorn els escenaris de l’ecofeixisme,  el capitalisme verd, el green new deal transformador i el decreixement, i forjant estratègies col·lectives que ens permetin potenciar els escenaris desitjables aixó com anticipar-nos i evitar els no desitjables.  

 

Lloc: Lleialtat Santsenca (Barcelona).

26/1

4a trobada trobada plenària del Fòrum per la Transició Ecosocial

En horari de 18h a 20h i format mixte presencial-virtual, es faràla quartatrobada plenària del fòrum. Aquesta trobada ha de servir per compartir l’estat de les aliances i les diferents activitats descentralitzades en marxa, per definir l’acció que es vol dur a terme i per compartir l’estat del programa d’activitats, així com la comunicació prevista per les setmanes prèvies al fòrum. Podeu confirmar assistència al formulari. 

 

Lloc: Coòpolis, Can Batlló (Sants-Barcelona).

POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES
POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES POSSIBLES