L’ecosistema de l’Economia Social i Solidària, juntament amb la resta de societat civil, juga un paper fonamental en el futur que és per venir.

 

 

Tenir un escenari desitjable al 2045 amb criteris de justícia ecològica, social i feminista passa necessàriament perquè l’Economia Social i Solidària sigui un dels motors de la necessària transformació ecosocial.

Què pot fer l’Economia Social i Solidària per a l’impuls de la transició ecosocial?

Som una eina que enforteix pobles, barris i comunitats per afrontar millor la crisi ecosocial

L’Economia Social i Solidària i les iniciatives que la conformen tenen com a pilar bàsic la cooperació i la construcció de comunitat. És per això que són més adients i propenses a crear al seu entorn estructures comunitàries potents, xarxes de suport mutu o espais de governança comunal

Aquests mecanismes permeten a les comunitats adaptar-se millor a les possibles adversitats derivades de la crisi ecològica i social. Les comunitats més fortes poden afrontar millor, per exemple, crisis d’abastiment alimentari o energètic o fenòmens meteorològics extrems.

Generem models i propostes realistes a nivell econòmic i social

Generem models i propostes realistes a nivell econòmic i social que donen resposta a les necessitats bàsiques per viure. Alhora, generen una nova forma de relacionar-nos amb la natura i contribuir a la regeneració d’ecosistemes, per caminar cap a un futur ecosocial que superi el capitalisme i la idea obsoleta de creixement infinit.

L’ESS és, doncs, un gran pol d’innovació social, que crea propostes socioeconòmiques inspiradores, replicables i escalables, que serveixen com a pilars per avançar cap a un nou paradigma ecosocial, postcapitalista i postcreixentista. 

Som un actor social amb capacitat d’incidir en l’esfera pública i guanyar canvis polítics

Malgrat que la necessitat de fer front a la crisi ecosocial és una inquietud compartida de manera desigual pels diferents actors, l’ESS engendra un potencial polític per empènyer, de la mà dels moviments socials, per aconseguir canvis profunds a nivell polític i institucional.

Tenim un paper important en el canvi cultural i la construcció d’un nou sentit comú ecosocial

L’experiència dels tallers de construcció participativa d’Escenaris de Futur del projecte Futurs imPOSSIBLES, ens demostra que els projectes de l’ESS són un dels principals ancoratges -les llavors de futur- des d’on imaginar els món en què ens agradaria viure.

La campanya "Futurs imPossibles" és impulsada per:
Amb el suport de: