Podem definir la transició ecosocial com el conjunt de canvis econòmics, socials, polítics i culturals que ja hauríem d’estar fent per reajustar el consum de materials i energia als límits biofísics del planeta i redistribuir-lo de manera que totes les persones del món puguin viure dignament

 

De la mà de l’ecofeminisme, reivindica la interdependència entre éssers vius i l’ecodependència de l’entorn com les bases del canvi cultural necessari per revertir la sobreexplotació de recursos i la subordinació d’unes vides a unes altres.

Aposta per la Transició Ecosocial en la teva organització, associació o cooperativa

La Guia per a l’Impuls de la Transició Ecosocial a l’ESS és un document pràctic a on les entitats i actors de l’ESS poden recórrer per a inspirar-se i agafar idees a l’hora de ser partícips actives de la Transició Ecosocial.

 

S’hi recullen exemples inspiradors, recursos i es defineixen 5 grans àmbits d’intervenció per on començar a impulsar canvis.

 

Avalueu amb rigor i millora la mirada ecofeminista del vostre projecte

Si vols saber com esteu acomplint el grau de compromís ecofeminista i social, el Balanç Social de la XES és una eina rigorosa que, entre d’altres indicadors, analitza el grau d’acompliment ecològic del vostre projecte, iniciativa empresarial o entitat de qualsevol forma jurídica.

 

D’aquest anàlisi es pot obtenir l’informe de resultats elaborat per la XES, disponible si s’hi participa durant les dates de la campanya anual. També es pot realitzar la resta de l’any si es vol fer només com a exercici d’autoavaluació.

 

Rebeu un acompanyament personalitzat per a la vostra cooperativa

Per a cooperatives, l’ateneu cooperatiu Coòpolis ofereix la iniciativa “Cooperatives en Transició”.

 

Aquest programa, sense cost per a les participants, permet fer un acompanyament personalitzat en el seus processos de transformació ecològica. El procés inclou suport en la concrecció d’accions i un pla de ruta amb assessorament i seguiment inclosos.

 

Organitza’t i mobilitza’t per incidir en un canvi

Són molts els col·lectius i organitzacions que treballen en aquesta línia i on es pot participar de manera individual o col·lectiva. 

 

Des de 2023, l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial (acTe) ha esdevingut un front comú de moviments, col·lectius, organitzacions i persones que volem emprendre una transició ecosocial per anar cap a una una societat ecofeminista, postcapitalista i amb justícia global.

 

 

Forma’t i informa’t sobre la Transició Ecosocial

Des de 2024 es troba en marxa l’Escola de Transicions, una eina formativa per compartir coneixements, idees i recursos per liderar transicions ecosocials.

 

Participa o organitza amb nosaltres un taller

Els Tallers d’Escenaris de Futur són una eina clau per abordar la crisi ecosocial. Se’n realitzen per tota Catalunya i majoritàriament amb la implicació de les entitats i organitzacions que ens sol·liciten organitzar-ne un.