El futur està en disputa; el mirem, i no tenim molt clar què hi veiem. Tres certeses absolutes sobresurten: el Canvi Climàtic, la crisi de biodiversitat i l’esgotament dels combusibles fòssils. El futur, per tant, té un gran ancoratge: el realisme ecològic.
Hem de transitar, de manera ineludible, un decreixement en el consum d’energia i materials, i ho hem de fer escalfant el menys que puguem el planeta (per mantenir-lo habitable).
I aquí és on ens trobem amb la incertesa, amb el llenç en blanc (o en negre, depèn del teu nivell d’angoixa): com serà aquest trànsit? Com podem aconseguir una transició ecològica justa, democràtica i ecofeminista?
Des de la societat civil mobilitzada i l’economia social i solidària, hem de prendre la iniciativa, ja que som la clau per un futur sense por ni desesperació; som la clau per a impulsar una transició ecològica democràtica, justa i ecofeminista.
Sabem quins canvis són necessaris, i així ho expliquem a les Propostes per la democratització econòmica i la transició ecosocial.
El que ens cal ara, amb urgència, és articular una gran resposta col·lectiva per defensar aquest altre futur possible.
Futurs imPossibles és un projecte que comença la tardor del 2022, i que ha tingut una primera fase fins a la celebració del Fòrum per la Transició Ecosocial, al febrer de 2023.
Així, aquest primer any ha consistit en una campanya per generar relat i continguts des d’on anar abordant els debats clau de la transició ecosocial, i anar sumant col·lectius i moviments per a la organització del fòrum. Una de les eines utilitzades en aquest camí han estat els tallers participatius per a la construcció d’escenaris de futur, dels que se n’han impartit una quinzena per tot el país.
Fruit d’aquests processos, es va celebrar el Fòrum per la Transició Ecosocial a Barcelona els dies 24 i 25 de febrer de 2023. Va ser una gran trobada de país per confluir entre actors i mostrar que un altre futur és possible. La trobada va generar tot un seguit de materials i també una relatoria del resultats.
Arran de la celebració del fòrum, el conjunt de col·lectius implicats en el seu impuls, hem decidit crear l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, un nou subjecte polític, ja independent futurs futurs impossibles, per fer un front comú de moviments socials per fer avançar la Transició Ecosocial.
Més enllà de l’Assemblea, la campanya futurs impossibles segueix com a espai de referència de l’economia social i solidària en la Transició Ecosocial. Les principals activitats de la campanya són:
→ La generació de relat i continguts des d’on anar abordant els debats clau de la transició ecosocial, especialment en relació al paper de l’economia social i solidària. A l’apartat de materials podeu veure els continguts que s’han anat creant.
→ L’organització de tallers participatius per a la construcció d’escenaris de futur, per preparar els pobles i ciutats per aquest futur incert. En aquesta guia s’explica en què consisteix aquesta metodologia.
L’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial és un espai sorgit del Fòrum per la Transició Ecosocial conformat per moviments socials, col·lectius i persones a títol individual.
Articula un espai de mobilització per aconseguir a Catalunya una transició ecològica i social justa i democràtica.
“Els escenaris apocalítics que es preveien fa 20 anys ja són cosa del passat”. Com s’arriba a poder af
L’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, conformada per més de 270 col·lectius i moviments socials en vistes les
Continua la campanya sobre la transició ecosocial de la XES Futurs imPossibles amb els tallers que permeten reflexionar
Dimarts vinent, 7 de maig, a les 11h, a La Comunal, barri de Sants de Barcelona, l’Assemblea Catalana per la Trans
La Xarxa d’Economia Solidària i la comunalitat de La Traginera proposen de nou a Barcelona el taller participatiu
La campanya sobre la transició ecosocial Futurs imPossibles continua els seus tallers arreu del territori que permeten r